İşlevini yerine getiremeyen beyin hücreleri, obezite ve diyabete yol açabiliyor
Avustralya ve Kanada'dan araştırmacılar, işlevini tam olarak yerine getiremeyen beyin hücrelerinin insanları fazla tüketime teşvik ederek obezite ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara yol açabildiğini tespit etti

Bulguları "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmada, Avustralya'daki St Vincent's Tıbbi Araştırma Enstitüsü, Monash, Macquarie ve Melbourne üniversiteleriyle Kanada'daki Calgary Üniversitesinden bilim insanları, obez farelerin beyin hücrelerini inceledi.
Buna göre, araştırmacılar, obezite ve tip 2 diyabet hastalarının beyin hücrelerinin "yoğun ve yapışkan özellikli hücre dışı matrikste (ECM) sıkışabildiğini" ve insülin direnci geliştirdiğini tespit etti.
Beyin hücrelerinin "neurofibrosis" ismini verdikleri sıkışma problemi nedeniyle kan şekeri seviyesi, açlık ve vücut ağırlığını kontrol etme yetilerinin kısıtlandığını aktaran araştırmacılar, bu durumun kalpte de sorunlara yol açabildiğini belirtti.
Araştırmacılar ayrıca ECM'yi hedef alan "neurofibrosis engelleyiciler" geliştirdiklerini ve bunların kan şekerinin kontrolde tutulamamasına neden olan insülin direnci durumunu düzeltebildiğini kaydetti.
Benzer Haberler
Medikal Direktör Engin Alten: Dental turizmde çıtayı İstanbul belirliyor
Antibiyotik direncine bağlı ölümlerin oranı 2050'ye kadar yüzde 70 artabilir
Türkiye'de ortalama yaşam süresi 77,3 yıl oldu
Okullarda hijyen alarmı!
Flavonoid bakımından zengin gıdaların demans riskini azaltabileceği belirtildi
Türk araştırma görevlisinin ABD'de katıldığı çalışma, ilaç sektörüne katkı sağlayacak
Kayseri'de bağımlıların tedavisi için hayırseverlerin katkısıyla merkez kuruluyor
Almanya'da Alzheimer'dan ölenlerin sayısı 20 yılda yaklaşık iki katına çıktı